Maailman menosta lisää surua ja huolta vammaisen arkeen?

Viimeiset ajat ovat olleet monelle henkisesti erittäin raskaita. Koronan mukanaan tuomat rajoitukset, eristykset ja sairastumiset sekä siihen liittyvät pelot olivat jo pohjalla kunnes Ukrainan tapahtumat ovat tuoneet uudenlaisia huolia ja ahdistumisen aiheita. Henkinen kriisinkestävyys on monella koetuksella ilman sairauksia ja vammaisuuttakin.

Sairastuminen ja vammautuminen saa meidät tarkastelemaan tilannettamme uudella sekä täysin toisella tavalla kuin terveenä. Liikkumisen ja aistien rajoitteet luovat ympäristöömme esteellisyyttä sekä saavuttamattomuutta. Aika antaa meille mahdollisuuden opetella tulemaan uudella tavalla toimeen tutussa ympäristössä tai yhteiskunta tarjoaa meille auttavan käden palvelujärjestelmän muodossa. Mikäli näissä tapahtuu olennaisia muutoksia, niin joudumme jälleen kerran opettelemaan selviytymään uudella tavalla.

Sodan pelko tai sen uhka on saanut meidät ja läheisemme tarkastelemaan miten hyvin me olemme suojautuneita sellaisessa tilanteessa tai miten meidät evakuoitaisiin toisiin oloihin. Ylen uutisessa 16.3.2022 kerrottiin, että tilanne on aiheuttanut huolta muun muassa Tampereella kehitysvammaisten asumusyksikön asiakkaiden keskuudessa. Huoli on käytännössä keskusteluntarvetta ja läsnäolontarvetta, turvan hakemista.

Mahdollisessa evakuointitilanteessa pelastuslaitos ja laitoksen henkilökunta huolehtivat ihmisten turvaan saattamisesta. Laitoksen henkilöstöllä on tieto omista asiakkaistaan ja heidän tarpeistaan, he osaavat tukea ja auttaa. Pelastuslaitoksella on kalustoa ja välineitä ihmisten liikuttamiseen. Jokaiselle löytyy väestönsuojaa joko omasta laitoksen väestösuojasta tai muualta turvallisesta tilasta. Tästä asiasta ei kannata turhaan huolehtia vaan luottaa viranomaisjärjestelmän toimivuuteen.

Kannattaa kuitenkin varautua omien kykyjen mukaisesti siihen, että kotona olisi varattuna 72 tunniksi eli kolmeksi vuorokaudeksi välttämättömiä tarvikkeita elämiseen siinä tilanteessa kun esimerkiksi tulee pitkään kestävä sähkö- tai vesikatkos. Sivustolta www.72tuntia.fi saa hyviä ohjeita siihen mitä kotona pitäisi olla sellaisessa tilanteessa. Yllättävän moni on tottunut siihen, että kaupat ovat aina auki ja sähköt ovat aina päällä sekä vettä on jatkuvasti yli oman tarpeen. Siksi on hyvä tehdä omavaraisesta varautumisesta arkinen asia ja jättää sen murehtiminen niiden harteille joiden ammattina on siitä murehtiminen.